Joker este cel mai controversat film din 2019, iar motivele sunt multe și scuzele la fel

de: Alexandru Puiu
19 10. 2019

Joker se bucură deja de câteva săptămâni în fruntea box office-ului american, dar controversele se țin lanț în legătură cu cel mai recent film din universul fantastic DC.

La momentul redactării acestui material, filmul Joker cu Joaquin Phoenix în rolul principal și regizat de Tod Phillips a generat 544 de milioane de dolari la nivel global. Bugetul de producție a fost de 55 de milioane de dolari, iar încasările din SUA sunt de 193 de milioane de dolari.

Din distribuție mai fac parte Robert DeNiro, Shea Whigham și Brian Tyree Henry. Cel puțin Statele Unite ale Americii, pelicula este interzisă minorilor sub 18 ani. În România, este nerecomandat minorilor sub 15 ani. Se pare că românii sunt mai toleranți când vine vorba de violență, având în vedere diferența de rating.

Trecând însă peste particularitățile de fond, filmul este foarte criticat din două motive. Primul ține de violența excesivă, iar al doilea are legătură cu empatia pe care ajungi să o simți pentru personaj. Dintr-un punct de vedere, privitorul poate ajunge să considere acea reacție volentă a personajului principal ca fiind justificată. Ca urmare, au apărut critici care sunt de părere că filmul ar trebui interzis pentru că ”încurajează” la violență, deși respectiva interpretare este relativă.

Indiferent de modul în care te simți după ce l-ai văzut însă, Joker este un film bun din punct de vedere obiectiv. După premiera la festivalul de film de la Veneția, pelicula a fost distinsă cu Leul de Aur pentru cel mai bun film. Controversele din jurul filmului au fost însă atât de mari, încât majoritatea interviurilor cu actorul principal sau cu regizorul și scenaristul filmului gravitează în jurul violenței. Atât de mult s-a săturat Phoenix de respectivul subiect încât s-a ridicat pur și simplu dintr-un interviu în urmă cu câteva luni.

Joaquin Phoenix are mari șanse să ia premiul Oscar pentru rol principal. Foarte mulți critici sunt de părere că-l merită. Aceasta nu este însă o scuză pentru ceea ce se întâmplă în lung metraj. Propaganda online împotriva peliculei a devenit atât de agresivă, încât producătorii filmului au fost nevoiți să publice o scuză oficială. Ca referință, nu-mi aduc aminte să se mai fi întâmplat asta vreodată, mai ales când este vorba de un film care continuă să fie în cinematografe.

”Nu faceți această greșeală: nici personajul fictiv Joker, nici filmul, nu sunt încurajează violența în lumea reală în niciun fel. Nu este intenția filmului, a creatorilor filmului sau a studioului de a transforma acest personaj într-un erou.

Violența armată în societatea noastră este o problemă critică, și ne manifestăm sincera simpatie tuturor victimelor și familiilor lor afectate de aceste tragedii. Compania noastră are o lungă istorie de a dona victimelor violențelor, inclusiv Aurora, în săptămânile recente, compania noastră mamă s-a asociat cu alți lideri din industrie pentru a apela la guvernanți să implementeze o legislație bi-partizană care să adreseze această epidemie. În același timp, Warner Bros. crede că funcția povestirii este de a provoca conversații dificile în jurul unor subiecte dificile.” Este clar că cei de la Warner Bros. conștientizează validitatea argumentelor celor care au o problemă cu violența din film. Pe de altă parte, astfel de povești trebuie spuse, mai ales într-o țară ca Statele Unite în care te legi de filme violente sau jocuri video cu împușcături, când poți să-ți cumperi o pușcă de vânătoare fără buletin, dacă mergi la un târg de armament. În mod real, problemele din SUA sunt mai mari decât Joker.